Smacznie i zdrowo: co zjeść na śniadanie?

by Agata
Zapraszam na kolejny post z serii “smacznie i zdrowo”:)
Ostatnio namawiałam Was na jedzenie kiełków (klik), a dzisiaj będę Was zachęcać do wkomponowania w swoje posiłki migdałów, żurawiny i słonecznika 😉 Czyli ciąg dalszy zdrowego odżywiania 😉
Mam nadzieję, że przed wyjściem z domu zjadacie śniadanie 😛 (nie jecie?:> czas to zmienić;) 

Mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia- i zdecydowanie coś w tym jest! Śniadanie ma być bombą energetyczną dla naszego organizmu. To co zjemy rano, wpływa na naszą zdolność koncentracji, pracę mózgu i aktywność w ciągu dnia. Dlatego też warto zjadać śniadanie i to nie byle jakie! Przede wszystkim postawcie na różnorodność.
Ten poranny posiłek powinien dostarczać organizmowi zarówno białka, węglowodanów jak i tłuszczów. Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez chleba, sięgnijcie po pieczywo razowe. Ja od jakiegoś czasu staram się rano ograniczyć jedzenie chleba (wystarczy, że na uczelnię zabieram ze sobą kanapki 😉 – zamiast niego wybieram jogurt naturalny, płatki owsiane, czy serek wiejski. A żeby było jeszcze smaczniej (i zdrowiej;) dorzucam do tego garść migdałów, suszonych owoców, orzechów, czy słonecznika.
Dlaczego warto je jeść?
Zacznijmy od ziaren słonecznika– obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami serca, są źródłem wielu witamin (A, B, E, F), a także żelaza, potasu, cynku i błonnika. Wpływają na poprawę przemiany materii, a także wzmacniają układ nerwowy. 
Tak, jest on dość kaloryczny- głownie przez zawartość tłuszczy, ale nie przesadzajmy- jedna łyżka słonecznika to około 55 kalorii, na pewno od tego nie utyjemy 😛
Weźmy pod lupę żurawinę– to bogactwo witaminy C, A i B. Żurawina zawiera również sporo błonnika i mikroelementów ( przede wszystkim żelazo, magnez, fosfor, potas i jod). Wspomaga organizm w walce z infekcjami, nie bez przyczyny więc nazywa się ją naturalnym antybiotykiem 😉 
Jedna łyżka suszonej żurawiny to około 40 kalorii.
No i na koniec- migdały😉 To cenne źródło wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również sporą porcję witaminy E i B, a także magnez, potas, żelazo i fosfor. Migdały przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Pomimo wielu zalet, pamiętajmy aby jeść je z umiarem- jedna garść migdałów to 180 kalorii.
A jak wygląda Wasze śniadanie? 🙂

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności