W kuchni: tortilla z kurczakiem

by Agata
Co zrobić na obiad, aby było szybko, tanio, smacznie i zdrowo? 🙂
Ja polecam tortillę z kurczakiem! 
Cena zależy głównie od tego co do niej włożycie, czas przygotowania to około 20 min- z zależności jak sprawnie kroicie warzywa 😀
 No, a do tego jest to na pewno zdrowy posiłek i jaki smaczny! 🙂 
Ja swoją tortillę skonsumowałam wczoraj (wraz z chłopakiem)- więc można powiedzieć, że zdjęcia jeszcze świeże:D Zjedliśmy ją ze smakiem i ruszyliśmy do kina;) – w środy w Cinema City jest promocja 1+1 bilet gratis 🙂 Żal byłoby nie skorzystać 😀

Tak naprawdę, to co włożycie do swojej tortilli zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań 🙂 Zwróćcie jednak uwagę, aby składniki były przede wszystkim zdrowe i nie były bombą kaloryczną. Pod tym względem tortilla tortilli nierówna- i dlatego też ta z pozoru jedyna zdrowa rzecz w Mc Donaldzie posiada najwięcej kalorii;)
Przede wszystkim tortillowych placków! Ich ceny są naprawdę różne- ja polecam te z Biedronki- za 4 placki zapłacimy około 3,50 zł 😉
A oprócz placków, należy zaopatrzyć się również w ulubione warzywka– ja wybrałam ogórka, pomidora, cebulę, sałatę i kukurydzę 🙂 no i pierś z kurczaka 🙂
Do sosu będzie nam potrzebny jogurt naturalny (duże opakowanie wystarczy na 4 tortille), musztarda, czosnek, cytryna, miód, ulubione zioła i sól. 
Wszystko kupione? To do roboty! 🙂

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, marynujemy i smażymy- jeśli macie możliwość, możecie upiec go np. na grillu elektrycznym- będzie jeszcze zdrowiej 🙂
Sos:
Do jogurtu naturalnego dodajemy musztardę- ja robię to na oko, tak by była ona wyczuwalna, ale nie dominowała nad jogurtem 😉 – 4 albo 5 łyżek na duże opakowanie jogurtu powinno wystarczyć 😉 Wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy małą łyżeczkę soku z cytryny i pół łyżeczki miodu. Teraz już tylko pozostaje wszystko ładnie wymieszać, dodać zioła i szczyptę soli. 
Warzywa kroimy na niezbyt duże kawałki. Tortillę podgrzewamy- albo na patelni, albo w piekarniku, albo w mikrofali 😀 My wybraliśmy opcję ostatnią 🙂 10 sekund wystarczy, aby placki były miękkie i ciepłe 🙂
My wysmarowaliśmy jeszcze placek cienką warstwą majonezu- jeśli zależy Wam, aby tortilla miała mniej kalorii pomińcie ten etap 🙂
Pamiętajcie, aby nie nałożyć zbyt dużo dodatków- będziecie miały problem z zawinięciem tortilli 😉
Nie dodawajcie też zbyt dużo sosu- no chyba, że chcecie, aby podczas jedzenia wyciekał on wszystkimi możliwymi miejscami 😀
Pora na zwinięcie tortilli 🙂 Najpierw zaginamy dół, a potem dwa boki 🙂 Aby nam się tortilla nie rozpadła, możemy spiąć ją wykałaczką, albo dół zawinąć w folię aluminiową.

Jedna taka tortilla wystarczy, aby się porządnie najeść 🙂 Ja po jej zjedzeniu nie miałam nawet ochoty na popcorn w kinie- co rzadko się zdarza 😀

Swoją drogą, jeśli wybieracie się do kina, polecam Wam film “Nietykalni” – mnie się bardzo podobał (mojemu partnerowi również ;))

Tymczasem uciekam do nauki, buziaki i do usłyszenia wkrótce 🙂
A jeśli nie miałyście okazji przeczytać poprzednich postów z tej serii to serdecznie zapraszam:

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności