Aromatyczny krem z dyni

by Agata

O aromatycznych muffinkach pisałam Wam tutaj. A dzisiaj zajmiemy się kremem z dyni. 

Za zupami nie przepadam, ale kremy to zupełnie inna bajka 🙂 Wersja dyniowa wyszła naprawdę pyszna, mimo, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. 
No, ale co się dziwić – przepis jest bardzo prosty! Jedyne czego potrzebujemy to około kilograma dyni, marchewka, cebula i trochę przypraw.

Dynię (bez skórki), marchew i cebulę kroimy w kostkę. 
Do garnka z grubym dnem nalewamy troszkę oliwy i wrzucamy marchewkę i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony drobno czosnek. 
Przygotowujemy bulion z kostki rosołowej (będziemy potrzebować 2-3 szklanki). Do garnka dorzucamy dynię i zalewamy całość bulionem. Gotujemy aż dynia zmięknie. Całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można też dodać trochę imbiru.
Krem podajemy z kwaśną śmietaną 🙂
Z składników wyszły 4 porcje zupy.
Polecam poeksperymentować z dynią póki jest ona łatwo dostępna (i to po bardzo niskich cenach!) 🙂

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności