W kuchni: Muffinki dyniowe

by Agata

W tym roku po raz pierwszy postanowiłam rozprawić się z dynią.

Kupując dynię kompletnie nie wiedziałam co z niej wyjdzie. A wyszło całkiem sporo – aromatyczna zupa-krem, dyniowe muffinki i dynia w occie. A to wszystko z 3 kg dyni.

Wszystko robiłam po raz pierwszy, więc do końca nie wiedziałam, czy przypadkiem cały dyniowy garnek nie wyląduje w koszu 😉 No i nieskromnie Wam powiem, że zarówno krem, jak i muffinki wyszły pyszne. Dynia w occie siedzi w słoiczkach i się przegryza – mam nadzieję, że będzie jadalna, bo uwielbiam ją jako dodatek do obiadów 🙂




Muffinki dyniowe


Na początek polecą muffinki, bo robi się je naprawdę ekspresowo. Są one bardzo aromatyczne, a korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki będą idealną przekąską na jesień i zimę 🙂

Przygotowujemy puree z dyni. W tym celu kroimy dynię w kostkę, gotujemy do czasu aż zmięknie i miksujemy.

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej do jajek i maślanki dodajemy nasze puree. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym łączymy składniki mokre z suchymi. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę nakładamy do foremek na muffinki do około 3/4 wysokości, na wierzch układamy pestki z dyni lub orzechy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Muffinki pięknie pachną i cudownie smakują 🙂 A dzięki dyni i maślance w środku są lekko wilgotne.

Moje muffinki zniknęły ze stołu błyskawicznie 🙂
 Słonecznej niedzieli życzę!

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności