Zupa krem z pomidorów i papryki

by Agata

Zima to sezon idealny na zupy. Świetnie rozgrzewają, pozostawiają uczucie sytości na długi czas, no i zawierają niezłą porcję witamin. Problem w tym, że ja za zupami nie przepadam. Takimi w których pływają cząstki ziemniaków i fragmenty gotowanego mięsa.

Jest jednak jeden typ zup, który lubię. To kremy, gęste o jednolitej konsystencji. Najlepiej z grzankami lub plackiem kwaśnej śmietany. W porze jesiennej na moim stole często pojawiał się krem z dyni, a zimą najczęściej stawiamy na wariant brokułowy oraz właśnie tytułowy krem z pomidorów i papryki.


Kremy lubię również za to, że są naprawdę banalne w wykonaniu. Wszystkie przepisy sprowadzają się do gotowania warzyw i ich miksowania 🙂

Przepis na krem z pomidorów znalazłam w książce Ani Starmach “Pyszne 25”. Swoją drogą bardzo lubię jej przepisy przede wszystkim za to, że są proste 😀

Passatę (lub przecier) pomidorową wlewamy do garna i podgrzewamy do zagotowania się. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidory.

Podsmażone warzywa dodajemy do passaty i razem miksujemy. Następnie zupę przyprawiamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy.

Grzanki również są proste do zrobienia – kroimy chleb w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju 🙂

Prawda, że proste?  🙂


Lubicie zupy kremy? 🙂 Jaka jest Wasza ulubiona?

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności