Pierogi z żytniej i gryczanej mąki

by Agata


Lepienie pierogów było dla mnie nie lada wyzwaniem, bo nigdy wcześniej tego nie robiłam. Jeśli naszła mnie ochota na pierogi szłam po prostu do najbliższego sklepu i chwytałam gotowe opakowanie. I pewnie tak też byłoby i tym razem, gdyby nie fakt, że postanowiłam ze swojego jadłospisu wyeliminować białą mąkę, a z takiej właśnie są zrobione wszystkie sklepikowe pierożki.

Co z tego wynikło? Prawie 3 godziny spędzone w kuchni i przepyszne, domowe pierożki z żytniej i gryczanej mąki. I choć w pewnym momencie chciałam rzucić to wszystko w cholerę i przejść do sklepu po gotowce, to było warto trochę się pomęczyć 🙂


Zmobilizowałam M. do pomocy i zabraliśmy się za lepienie – ja z gryczanej, a on z żytniej mąki. Farsze były dwa – jeden serowo-brokułowy, a drugi ruski.
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej – wybierzcie pierogi z mąki gryczanej. W smaku nie różni się praktycznie niczym od zwykłej pszennej, a nie zawiera glutenu.

Aby usprawnić pracę polecam zacząć od farszu, my zajęliśmy się nim później dlatego też robienie pierogów zajęło nam dobre kilka godzin. 
Farsz serowo-brokułowy:


składniki:

  • jeden brokuł (0,5 kg)
  • kostka żółtego sera

Brokuła kroimy na kawałki i gotujemy, aż będzie miękki, a następnie miksujemy blenderem. Kostkę żółtego sera ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i mieszamy z brokułową masą.

Farsz ruski:
składniki:

  •  jedna duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • kostka twarogu (200 g)

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotujemy 4 ziemniaki, które następnie ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę. Gdy wystygną dodajemy do nich twaróg, podsmażoną cebulkę oraz pieprz i sól i jeszcze raz wszystko ugniatamy.

Ciasto na pierogi:
składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • około 0,5 litra wody (do pierogów gryczanych wrzątek, a do żytnich letnia)
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wymieszaną z solą mąkę wysypujemy na stół tworząc stożek, w którym robimy wgłębienie. Do wgłębienia stopniowo dolewamy wody i oleju i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą, elastyczną masę. Następnie na blacie oprószonym  mąką rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła (np. za pomocą szklanki). Łyżką nakładamy farsz i zaklejamy pierogi (ząbki zrobicie widelcem). Gotujemy je w osolonej wodzie około minuty. Ja dodatkowo podsmażyłam je na patelni z odrobiną masła – takie lubię najbardziej.

Lubicie pierogi? Jakie są Wasze ulubione? 🙂

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności