W kuchni: ciasteczka owsiane

by Agata
Ciasteczka owsiane to znacznie zdrowsza, pożywniejsza i mniej kaloryczna przekąska od wszelakich słodkości oferowanych w sklepach. Idealne do kawy i herbaty, a także świetna przekąska w pracy. No i można je wcinać bez większych wyrzutów sumienia 🙂 
A do tego za każdym razem mogą być z innymi dodatkami. Moja ulubiona wersja to ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami, ale możecie dodać zamiast nich suszone owoce, migdały, kawałki czekolady, czy skórkę pomarańczową.

Kolejną zaletą tych ciasteczek jest to, że są mega proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godzinki.

W garnku miksujemy cukier z miękkim masłem. Gdy uzyskamy pulchną masę, ciągle miksując dodajemy do niej po kolei jajka, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Miksujemy do czasu aż składniki się połączą, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie i formujemy niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy dłońmi.

Gotowe placki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 min (aż będą miały złoty kolor).

Ciasteczka najlepsze są kilka godzin po upieczeniu, gdy stwardnieją na zewnątrz, a w środku nadal pozostają miękkie. Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową- dodając posiekaną, gorzką czekoladę i kakao 🙂

Od razu podpowiem, że lepiej zrobić je z podwójnej porcji składników – znikają błyskawicznie!

To jak, skusicie się? 🙂

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności