W kuchni: wytrawne muffiny z cukinią

wytrawne muffinki z cukinią

Muffiny nie muszą być tylko na słodko! Wytrawna wersja sprawdzi się świetnie jako drugie śniadanie lub przekąska, gdy wpadają do nas znajomi.
Muffinki mają dwie niepodważalne zalety – są szybkie do zrobienia i zawsze wychodzą. Dlatego też najczęściej piekę właśnie je, czy to w wersji deserowej, czy wytrawnej.

Wytrawne muffinki z cukinią

szybkie muffinki wytrawne

Składniki

(na około 16 niedużych muffiinków)

  • 220 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka wielkości M
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Czas przygotowania

około 40 minut (w tym 25 minut pieczenia)

proste wytrawne muffiny cukinia

 

Przygotowanie muffinów

Ser i cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukinię po starciu odciskamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie krótko podsmażamy na patelni.

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i starty ser.

W osobnej misce mieszamy jajka z oliwą i mlekiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz zioła prowansalskie.

Łączymy składniki mokre z suchymi, na koniec dodając podsmażoną cukinię.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut (do czasu aż ładnie wyrosną i się przyrumienią).

przepis na muffiny z cukinią
A Wy w jakiej wersji najbardziej lubicie muffinki? 🙂 
 

 

 

 
 

Zobacz również: