Ciasteczka owsiane. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepyszne, sycące i mega proste w wykonaniu. A do tego znacznie zdrowsze od słodyczy ze sklepowych półek. O czym mowa? Oczywiście, o domowych, owsianych ciasteczkach!
To jeszcze zdrowsza i mniej kaloryczna wersja przepisu na owsiane ciasteczka, którym dzieliłam się z Wami kilka lat temu.
Od czasu publikacji tamtego wpisu, kilkukrotnie zmodyfikowałam przepis, tak aby ciastka były nie tylko mniej kaloryczne, ale jeszcze smaczniejsze!
Składniki:
- 3 jajka wielkości M
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki płatków jaglanych (mogą być też inne!)
- 80 gramów roztopionego masła (niecałe pół kostki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaski łyżki miodu
- kilka garści ulubionych bakalii (u mnie są to rodzynki, żurawina, słonecznik, orzechy włoskie)
Uprościłam też przygotowanie. Nic nie trzeba miksować, wystarczy w dużej misce dobrze wymieszać składniki łyżką, a następnie chwilę wyrabiać ręcznie. Formujemy nieduże kulki, które układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut (do zarumienienia).
Z podanych proporcji wychodzi około 15 sztuk.
Kaloryczność i wartości odżywcze (wersja z rodzynkami) jednej sztuki:
~170 kcal
4 g białka
6,5 g tłuszczu
25 g węglowodanów
Uwaga! Polecam zrobić z podwójnej porcji – znikają błyskawicznie!
Lubicie owsiane ciastka?