Jestem pewna, że znacie tradycyjne ciasto Banoffee – połączenie bananów i toffee, które choć przepyszne jest też niezłą bombą kaloryczną. Mam dla Was coś lepszego! Daktylowe banoffee to jego zdrowsza i bardziej fit wersja, która jest równie smaczna i szybka w przygotowaniu co oryginał. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki
Owsiany spód:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 10 daktyli bez pestek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżczka kakao
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego
Masa:
- 200 g orzechów ziemnych, niesolonych
- 10 daktyli bez pestek
- 1 banan
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przepis
Owsiany spód:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 15 minut. Gdy zmiękną, odlewamy wodę i miksujemy je razem z pozostałymi składnikami na jednolitą, gęstą masę.
Okrągłą formę (średnica 20 cm) smarujemy olejem kokosowym i wykładamy na dno masę, mocno ją dociskając do blaszki. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa:
Namoczone, odcedzone daktyle miksujemy z orzechami i wykładamy na wcześniej schłodzony, owsiany spód. Na daktylowej masie układamy plastry banana, a następnie lekko skrapiamy je sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy z cukrem i wykładamy na banany. Wierzch masy posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
Uwagi
Zamiast zwykłej śmietanki możesz użyć schłodzonego mleczka kokosowego (gęsta część z 1 dużej puszki). Ubijaj z łyżeczką soku z cytryny.
Kaloryczność (1 porcja):
ok. 350 kalorii,
9 g białka,
23 g tłuszczów,
26 g węglowodanów.
To jak? Spróbujecie?