Daktylowe kulki mocy z ekspandowanymi ziarnami to mój pewniak na szybką, zdrową i słodką przekąskę. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie kulek jest szybkie i proste. Efektownie wyglądają i sprawdzą się zarówno do podania gościom, jak i do zabrania ze sobą do pracy/szkoły, na piknik czy wycieczkę. Dodadzą energii i zaspokoją potrzebę słodkości.
Ekspandowane zboża to moje odkrycie miesiąca! Można z nich wyczarować zdrowe przekąski, dodawać do owsianki, jogurtu, czy zjadać ot tak, solo. Bez problemu znajdziecie w popularnych marketach, w działach ze zdrową żywnością. Widziałam je także w Rossmannie. Wybór jest spory, więc wybierzcie ziarna jakie lubicie najbardziej. Ze swojej strony odradzam Wam wybór ekspandowanej gryki, ze względu na swój specyficzny smak, który zdominuje daktylową masę. No chyba, że lubicie grykę i jej posmak nie będzie Wam przeszkadzać.

Składniki
- 20 suszonych daktyli
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
- ekspandowane zboża
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- kolorowa posypka (opcjonalnie)
Przepis
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut.
Orzechy wraz z namoczonymi i odcedzonymi daktylami miksujemy za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ekspandowane ziarna w takiej ilości, aby powstała zwarta, gęsta masa, z której będziemy w stanie uformować w dłoniach kulki. Jeśli masa się rozpada, dodajcie więcej ziaren.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej gotowe kulki. Wierzch ozdabiamy kolorową posypką.
Uwagi
Zamiast kolorowej posypki możecie wykorzystać mielone migdały lub wiórki kokosowe.
Jeśli jeszcze nie wykorzystywałyście ekspandowanych ziaren w swojej kuchni, koniecznie nadróbcie zaległości!