Lemoniada – napój, który nieodzownie kojarzy mi się z latem, wakacjami i upalnymi dniami. To również najczęściej zamawiane przeze mnie picie w restauracjach, bo lemoniady naprawdę uwielbiam! Latem przygotowuję je również w domu, bazując na sezonowych owocach. Lemoniada bez cukru? W przeciwieństwie do lemoniad pitych na mieście, moje nie zawierają cukru. Są więc świetną alternatywą dla zwykłej wody, którą w upały należy pić w bardzo dużych ilościach – mam nadzieję, że o tym pamiętacie.
Lemoniada nie musi być nudna! Mimo, że uwielbiam klasyczną cytrynową-miętową wersję, to równie chętnie przygotowuję lemoniady z innymi składnikami – melonem, arbuzem, a nawet ogórkiem! Jeśli podobnie jak ja, lubicie lemoniady, koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy!
Lemoniada melonowa
Składniki na 1 dużą porcję (około 500 ml)
- kawałek zielonego melona (około 100 g)
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- kilka listków mięty
- plaster cytryny
- 0,5 litra wody
Melona kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na jednolity mus. Dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryny i miód (najlepiej płynny). Wszystko mieszamy i zalewamy zimną wodą. Możemy dodać kilka kostek lodu. Dekorujemy listkami mięty i pokrojonym na cztery części plasterkiem cytryny.
Lemoniada arbuzowa
Składniki na 1 dużą porcję (około 500 ml)
- gruby plaster arbuza
- sok z połówki cytryny
- kilka listków mięty
- plaster cytryny
- 0,5 litra wody
Arbuza kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na jednolity mus. Dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko mieszamy i zalewamy zimną wodą. Możemy dodać kilka kostek lodu. Dekorujemy listkami mięty i pokrojonym na cztery części plasterkiem cytryny.
Lemoniada ogórkowa
Składniki na 1 dużą porcję (około 500 ml)
- pół ogórka gruntowego
- sok z połówki cytryny
- plaster cytryny
- 0,5 litra wody
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, kilka zostawiamy do dekoracji, a resztę ugniatamy łyżką aż puszczą sok . Dodajemy do nich wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko mieszamy i zalewamy zimną wodą. Możemy dodać kilka kostek lodu. Dekorujemy plasterkami ogórka i pokrojonym na cztery części plasterkiem cytryny.
Czy wiesz, że?
Odwodnić się wcale nie jest trudno, a pierwszymi objawami jest zmęczenie, dezorientacja i “ciężka głowa” – trudniej jest zebrać myśli, występują też problemy z koncentracją. Potem dochodzi suchość w ustach, ból głowy i ogólne osłabienie. Nie przegapcie tych objawów! Najlepiej przez cały dzień popijać wodę małymi porcjami i nie dopuszczać do stanu, w którym już czujemy pragnienie (organizm wtedy woła o wodę, bo zaczął się odwadniać!).
Ile wody pić?
Zgodnie z zaleceniami WHO, w ciągu dnia powinno się wypijać około 30 ml na każdy kilogram masy ciała. Jeśli jesteście w ciąży/ karmicie piersią, uprawiacie sporty – ta ilość powinna być większa. Szacuje się, że kobiety w ciąży powinny wypijać w ciągu dnia o około 0,3 litra płynów więcej niż wychodziłoby z powyższej zależności. Natomiast kobiety karmiące, by nie zaburzyć procesu laktacji, powinny pić dodatkowo od 0,7 do 1,1 litra płynów. Wiedziałyście o tym? 1
Lubicie lemoniady? Co najczęściej pijecie podczas upałów?
Koniecznie dajcie też znać, czy pilnujecie ilości wypijanych płynów w ciągu dnia!