Czy jest ktoś kto nie lubi chałwy? Ja osobiście takiej osoby nie znam, a sama wszystko co chałwowe uwielbiam! Chałwa czyli miazga nasion (najczęściej sezamu) połączona ze słodziwem (karmelem, miodem lub cukrem) przywędrowała do nas z Turcji. Niestety te dostępne w marketach mają skład bardzo daleki od ideału. Sztuczne aromaty, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy czy białko jaja w proszku są niestety częstymi składnikami popularnych chałwowych batoników. Znacznie zdrowiej jest zrobić chałwę w domu, tym bardziej że nasiona sezamu posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości!
Przygotowanie domowej chałwy nie jest trudne, wystarczą dwa składniki, a w kuchni spędzimy raptem kilkanaście minut (albo i mniej jeśli się sprężymy). Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe chałwowe batoniki, a zjeżdżając jeszcze niżej dowiecie się dlaczego nasiona sezamu są takie zdrowe. Smacznego i na zdrowie!

Składniki
- sezam biały - 200 g
- płynny miód - 3 łyżki
opcjonalnie: bakalie, kilka ziarenek wanilii
Przepis
Sezam prażymy przez kilka minut na suchej patelni, co chwilę mieszając, aż zacznie się lekko przyrumieniać.
Gdy tylko zauważymy, że nasiona nabierają złocistego koloru, zsypujemy je z patelni do innego naczynia.
Uprażony sezam mielimy na proszek za pomocą blendera, młynka do kawy lub malaksera, a następnie mieszamy go z płynnym miodem. Jeśli Wasz miód skrystalizował się, podgrzejcie potrzebną porcję w kuchence mikrofalowej (około 10-15 sekund) lub w kąpieli wodnej. Powstała masa powinna być plastyczna.
Masę przekładamy do małej silikonowej foremki-keksówki (moja ma 18x11 cm), palcami dociskając ją do ścianek. Jeśli nie dysponujecie silikonową formą, możecie rozłożyć masę na papierze do pieczenia.
Chałwę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy stężeje, kroimy ją na podłużne batoniki ( z podanej ilości składników wychodzi 6 sztuk).
Uwagi
Podczas prażenia pilnujcie nasion sezamu. Gdy uprażą się za mocno i zbrązowieją, chałwa będzie gorzka.
Do masy możecie dodać bakalie lub kilka ziaren wanilii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (w jednej porcji) | ||||
---|---|---|---|---|
Białko 9 g | Węglowodany 11 g | Tłuszcz 20 g | Błonnik pokarmowy 2,7 g | 265 kcal |
Dlaczego warto jeść nasiona sezamu? 1
→ w nasionach sezamu znajduje się spora dawka magnezu, żelaza, miedzi, cynku i wapnia,
→ nasiona zawierają sezamol – związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, chroni przed chorobami nowotworowymi,
→ sezam jest także bogaty w kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu,
→ dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit,
→ ze względu na niski indeks glikemiczny jest bardzo dobrym składnikiem w diecie osób z cukrzycą i insulinoodpornością,
→ nasiona sezamu cechują się wysoką zawartością białka, które stanowi aż 25% wszystkich składników odżywczych.
Pamiętajcie jednak o tym, że sezam mimo, że bardzo zdrowy, jest również bardzo kaloryczny. Jeden chałwowy batonik będzie zdrową przekąską, ale już kilka takich zjedzonych w ciągu dnia, to niezła bomba kaloryczna. Umiar przede wszystkim!
Lubicie chałwę?
Robicie ją same w domu?
- Anilakumar K., Pal A., Khanum F., Bawa A, Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds – An Overview. Agriculturae Conspectus Scientificus, Vol. 75 (2010) No. 4 (159-168)