Domowa chałwa – prosty przepis na zdrową przekąskę

by Agata

Czy jest ktoś kto nie lubi chałwy? Ja osobiście takiej osoby nie znam, a sama wszystko co chałwowe uwielbiam! Chałwa czyli miazga nasion (najczęściej sezamu) połączona ze słodziwem (karmelem, miodem lub cukrem) przywędrowała do nas z Turcji. Niestety te dostępne w marketach mają skład bardzo daleki od ideału. Sztuczne aromaty, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy czy białko jaja w proszku są niestety częstymi składnikami popularnych chałwowych batoników. Znacznie zdrowiej jest zrobić chałwę w domu, tym bardziej że nasiona sezamu posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości!

Przygotowanie domowej chałwy nie jest trudne, wystarczą dwa składniki, a w kuchni spędzimy  raptem kilkanaście minut (albo i mniej jeśli się sprężymy). Poniżej znajdziecie przepis na zdrowe chałwowe batoniki, a zjeżdżając jeszcze niżej dowiecie się dlaczego nasiona sezamu są takie zdrowe. Smacznego i na zdrowie!

domowa chałwa przepis

domowa chałwa przepis

Domowa chałwa - smaczna i zdrowa!

Czy jest ktoś kto nie lubi chałwy? Ja osobiście takiej osoby nie znam, a sama wszystko co chałwowe uwielbiam! Chałwa czyli miazga nasion (najczęściej sezamu)… Zdrowa kuchnia Domowa chałwa – prosty przepis na zdrową przekąskę European Wydrukuj
Porcje: 6 batoników Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • sezam biały - 200 g
  • płynny miód - 3 łyżki

opcjonalnie: bakalie, kilka ziarenek wanilii

Przepis

Sezam prażymy przez kilka minut na suchej patelni, co chwilę mieszając, aż zacznie się lekko przyrumieniać.

Gdy tylko zauważymy, że nasiona nabierają złocistego koloru, zsypujemy je z patelni do innego naczynia.

Uprażony sezam mielimy na proszek za pomocą blendera, młynka do kawy lub malaksera, a następnie mieszamy go z płynnym miodem. Jeśli Wasz miód skrystalizował się, podgrzejcie potrzebną porcję w kuchence mikrofalowej (około 10-15 sekund) lub w kąpieli wodnej.  Powstała masa powinna być plastyczna.

Masę przekładamy do małej silikonowej foremki-keksówki (moja ma 18x11 cm), palcami dociskając ją do ścianek. Jeśli nie dysponujecie silikonową formą, możecie rozłożyć masę na papierze do pieczenia.

Chałwę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy stężeje, kroimy ją na podłużne batoniki ( z podanej ilości składników wychodzi 6 sztuk).

przepis na domową chałwę

Uwagi

Podczas prażenia pilnujcie nasion sezamu. Gdy uprażą się za mocno i zbrązowieją, chałwa będzie gorzka.
Do masy możecie dodać bakalie lub kilka ziaren wanilii.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (w jednej porcji)
Białko 9 g Węglowodany 11 g Tłuszcz 20 g Błonnik pokarmowy 2,7 g 265 kcal

Dlaczego warto jeść nasiona sezamu? 1

→ w nasionach sezamu znajduje się spora dawka magnezu, żelaza, miedzi, cynku i wapnia,

→ nasiona zawierają sezamol – związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, chroni przed chorobami nowotworowymi,

→ sezam jest także bogaty w kwas oleinowy, który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu,

→ dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga perystaltykę jelit,

→ ze względu na niski indeks glikemiczny jest bardzo dobrym składnikiem w diecie osób z cukrzycą i insulinoodpornością,

→ nasiona sezamu cechują się wysoką zawartością białka, które stanowi aż 25% wszystkich składników odżywczych.

Pamiętajcie jednak o tym, że sezam mimo, że bardzo zdrowy, jest również bardzo kaloryczny. Jeden chałwowy batonik będzie zdrową przekąską, ale już kilka takich zjedzonych w ciągu dnia, to niezła bomba kaloryczna. Umiar przede wszystkim!

Lubicie chałwę?

Robicie ją same w domu?

domowa chałwa przepis

  1. Anilakumar K., Pal A., Khanum F., Bawa A, Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds – An Overview. Agriculturae Conspectus Scientificus, Vol. 75 (2010) No. 4 (159-168)

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności