Wolisz śniadania wytrawne czy na słodko? Wiem, wiem, to trudna decyzja. Dlatego nie będę kazała Ci wybierać i przychodzę z propozycją moich ulubionych śniadań w dwóch wariantach.
Ze względu na szybkość przygotowania, w tygodniu na moim śniadaniowym talerzu najczęściej lądują kanapki. Nie byle jakie i nie nudne jak chleb z serem. Zawsze dokładam do nich sporą porcję warzyw i kiełków. Czasami skuszę się na chrupiącą bułkę kupioną rano w piekarni, ale częściej wybieram żytni chleb z orzechami, który uwielbiam!
Gdy tylko mam chwilę czasu, staram się przygotowywać domowe pasty na kanapki. To zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze odpowiedniki wszelakich serków do smarowania. Moją ulubioną pastą kanapkową jest pasta z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów. Nie znam nikogo komu by nie zasmakowała – wypróbuj koniecznie poniższy przepis.
Kanapki z pastą słonecznikową
Składniki
- Opakowanie łuskanego słonecznika Helio Natura (200 g)
- 150 g suszonych pomidorów ze słoika
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szczypty pieprzu
- 5 łyżek wody (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Konsystencję regulujemy wodą. Pasta ze słonecznika świetnie komponuje się z pieczywem!
A może wolisz śniadanie na słodko? Sama bardzo lubię słodkie śniadania, więc doskonale rozumiem Twój wybór. Moim faworytem są puszyste placuszki w stylu amerykańskich pancakes, przygotowywane nieśpiesznie w niedzielny, czasem już dość późny poranek. Lubię te nasze powolne, nieco leniwe śniadania! Siadamy w trójkę przy stole, z talerzem pełnym ciepłych, świeżo usmażonych placuszków. Każdy je tak jak lubi najbardziej. Ja najczęściej z jogurtem, M. z masłem orzechowym, a Kubusiek – suche, jedzone zawsze na dwie ręce.
Poniżej zdradzam mój ulubiony przepis na pankejki. Są puszyste, delikatnie przyrumienione i miękkie w środku. Gorąco polecam wypróbować je w towarzystwie tropikalnego jogurtu, bynajmniej nie gotowego, pełnego cukru i zbędnych dodatków!
Puszyste pankejki z tropikalnym jogurtem
Składniki
Na placuszki (15 szt.):
- 300 g mąki
- 2 jajka
- duży kubek jogurtu greckiego (400 g)
- 40 g cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
Na tropikalny jogurt:
- mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
- 2 łyżki płatków lub wiórków kokosowych
- 4 sztuki suszonego jackfruita Helio Natura*
Przygotowanie
Placuszki:
Wszystkie składniki na placki wymieszać na jednolitą masę (ja ułatwiam sobie pracę i korzystam z miksera). Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać małe porcje ciasta. Gdy placuszki zaczną puszczać pęcherzyki powietrza, delikatnie przełożyć na drugą stronę. Smażyć na rumiany kolor. Pankejki podawać z tropikalnym jogurtem.
Tropikalny jogurt:
W malakserze rozdrobnić na proszek płatki kokosowe i suszonego jackfruita. Tropikalny proszek wymieszać z jogurtem i podawać z ciepłymi placuszkami.
* Oczywiście możesz wybrać produkt innej marki, ale zwróć uwagę, by suszone owoce nie zawierały zbędnych składników – cukru, konserwantów czy oleju palmowego.
To co, który przepis na śniadanie wybierasz na pierwszy ogień? Słonecznikową pastę czy tropikalne pankejki?
Koniecznie daj znać jak wygląda Twoje ulubione śniadanie!
Mało Ci? Łap moje inne pomysły na śniadania:
Koktajle śniadaniowe z płatkami zbożowymi
3 pomysły na zdrowe śniadania na słodko
Zdrowe śniadania – pasztet z selera, budyń jaglany i placuszki owsiane
Wpis powstał we współpracy z marką Helio Natura