Domowe słodycze, zdrowe, smaczne… i z czekoladą!

by Agata

Rzadko kupuję pakowane słodycze. W naszej kuchennej szufladzie na przekąski znajdziesz zazwyczaj tylko orzechy, bakalie i czekolady otrzymane za oddanie krwi. Czasami pojawi się tam jakiś owocowy batonik, kinder jajko lub mamba, schowane dla najmłodszego domownika.  Dobra, od czasu do czasu bywają tam też żelki Haribo, to z kolei moja mała słabość.

Zamiast kupować, staram się sama robić domowe smakołyki. Mam wtedy pełną kontrolę nad ich składem, a jednocześnie mogę przemycić trochę zdrowszych zamienników, co jest dla mnie szczególnie istotne ze względu na 2,5 letniego syna, który uwielbia wszystko co słodkie i z czekoladą. 

Zostawiam Ci moje trzy, ostatnio ulubione, przepisy na słodkie, zdrowe przekąski. Muffinki, śliwki w czekoladzie i kokosowe kulki. Daj znać, który przepis jest Twoim faworytem.

 

Muffinki to mój pewniak, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Zawsze wychodzą, są szybkie w wykonaniu, a podczas przygotowań nie wybrudzi się pół kuchni. Do tego dodatkami można żonglować, w zależności co akurat mamy pod ręką. Łatwo też zamieniać składniki na nieco zdrowsze zamienniki.

Pszenno-żytnie muffinki z borówkami

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g mąki żytniej razowej
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju  rzepakowego
  • 5 płaskich łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • borówki (świeże lub mrożone)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 70%

Przygotuj również foremki na muffinki

Przygotowanie

W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej (większej) miski wbić jajka, dodać mleko,  syrop lub miód i olej i dokładnie wymieszać.  Suche składniki stopniowo przesypywać do miski z płynną masą. Całość zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę drobno posiekać.

Do foremek na muffinki dodawać gotową masę (do 2/3 wysokości foremki), wcisnąć kilka borówek i posypać z wierzchu czekoladą. Muffinki piec w 180 stopniach przez około 20-30 min.

Z podanych ilości składników wychodzi około 15-17 niedużych babeczek.

Wskazówki

Zamiast mleka migdałowego możesz wybrać zwykłe krowie, a jeśli nie masz pod ręką cukru trzcinowego, świat się nie zawali jeśli wybierzesz tradycyjny, biały. Babeczki będą miały trochę inny smak, ale nadal będą pyszne.  Nie rezygnuj jednak z żytniej mąki – zawiera ona więcej witamin i błonnika od pszennej. Pamiętaj, w kuchni zawsze warto przemycać zdrowsze rozwiązania, zwłaszcza gdy gotujemy również dla dzieci.

 

Kto nie lubi bakalii w czekoladzie? Niestety, składy gotowych produktów pozostawiają wiele do życzenia.  Dlatego zachęcam do zakupu dobrej jakości suszonych owoców i zrobienia takich smakołyków w domu. Przygotowanie owoców w czekoladzie jest proste i nie zajmie dużo czasu. Ja najbardziej lubię śliwki w deserowej czekoladzie. Przepis znajdziesz poniżej.

 

Śliwki w deserowej czekoladzie

Składniki

  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%

Przygotuj również wykałaczki

Przygotowanie

Każdą śliwkę nadziać na wykałaczkę. Czekoladę połamać na kawałki i powoli rozpuścić w kąpieli wodnej (uważaj, żeby do naczynia z czekoladą nie dostała się woda – zrobią się grudki i nici z polewy). Gdy czekolada będzie płynna, maczać w niej każdą śliwkę i delikatnie odkładać na talerz.  Gotowe śliwki włożyć do lodówki na min. pół godziny, by czekolada porządnie zastygła.

Wskazówki

W miarę możliwości wybierz takie śliwki, które nie zawierają konserwantów. Będą ciut droższe, ale jednocześnie także zdrowsze.

Największą motywacją do poszukiwań zdrowych zamienników słodyczy jest mój synek, który (pewnie jak każde dziecko) uwielbia wszystko co czekoladowe i w sklepie ochoczo wyciąga ręce do kolorowych opakowań słodyczy.

Z niepokojem patrzę na statystyki, z których wynika, że 90% dzieci odżywia się nieprawidłowo, a problem otyłości dotyka coraz młodszych dzieci. Dlatego, zamiast kupować mojemu maluchowi czekoladowego wafelka w kolorowym papierku, staram się szukać zdrowszych alternatyw. Kokosowe kuleczki na szczęście zyskały aprobatę najmłodszego domownika, pewnie dlatego, że oblane są czekoladą 😉

Kokosowe kulki oblane czekoladą

Składniki

  • 150 g wiórków kokosowych
  • około 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 4-5 łyżek syropu z agawy/ płynnego miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • mix orzechów (np. pistacje, migdały i orzechy włoskie)

Przygotuj również wykałaczki

Przygotowanie

Do miski wsypać wiórki kokosowe wymieszać z  syropem lub miodem i stopniowo dodawać mleczko kokosowe, do uzyskania zwartej, plastycznej masy.  W razie potrzeby można dodać więcej słodziwa. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy drobno posiekać lub zmiksować w malakserze.  Z kokosowej masy formować kulki, nadziać je na wykałaczki i zanurzać w płynnej czekoladzie, a następnie ostrożnie obtoczyć w orzechowej posypce. Gotowe kulki odstawić do lodówki na min pół godziny.

Wskazówki

Kupując mleczko kokosowe zwróć uwagę na skład. Wybierz to o wysokiej zawartości ekstraktu z mleka kokosowego. Ja zawsze kupuję puszki marki SUREE – krem kokosowy zawierający 91% ekstraktu. Wysoką zawartość ekstraktu mają też mleczka Tao Tao i Smaki Świata (te drugie dostępne w Biedronce).

Smacznego!

Sprawdź moje inne przepisy na zdrowe słodkości:

→ intensywnie sezamowa domowa chałwa 

daktylowe kulki mocy z dodatkiem ekspandowanych zbóż

ciastka owsiane z bakaliami i miodem

daktylowe banoffee na owsianym spodzie

 

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności