Zanim się pojawisz, piekę ciasto z rabarbarem

by Agata

Zanim się pojawisz i wywrócisz, wcale nie złośliwie, moją codzienną rutynę do góry nogami, siedzę w ciszy i łapię promienie słońca na balkonie. Jem domowe ciasto z rabarbarem, a obok suszy się pranie pachnące dziecięcym płynem do płukania. Z ubrankami tak malutkimi, że aż ciężko uwierzyć, że człowiek może być taki mały.

Zanim się pojawisz, głaszczę coraz większy i coraz cięższy brzuch, który rusza się w rytmie Twoich, wcale nie delikatnych kopnięć. Zanim się pojawisz, rozkładam matę do jogi i ćwicząc próbuję rozluźnić obolały od nadmiernego ciężaru kręgosłup. Zanim się pojawisz, opowiadam Twojemu bratu o dzidzi, która niedługo pojawi się w naszym domu, a póki co mieszka u mnie w brzuchu.

Zanim się pojawisz, budzę się w nocy i nie mogę zasnąć, bo w każdej pozycji coś boli, coś uwiera… nawet rogal do spania jakoś już nie pomaga. Zanim się pojawisz, odżywczymi kremami smaruję czule brzuch, nienaznaczony jeszcze rozstępami. Zanim się pojawisz, rozmyślam jak to będzie z dwójką małych chłopaków.

I cieszę się z każdego kolejnego tygodnia z dwoma sercami w środku. Może nawet trochę się smucę, że to już nie potrwa długo. Bo, tak na przekór wszystkiemu, to ja lubię być w ciąży. Będzie brakowało tych kopniaków, na początku tak wyczekiwanych. Będzie brakowało tego czasu oczekiwania, odhaczania kolejnych tygodni i porównywania na zdjęciach jak to brzuch już urósł.

A jednocześnie, doczekać się już nie mogę i ciekawa jestem, jak to będzie tym razem. Nowe wyzwania, nowe rozterki i troski, czekają już tuż za rogiem. Ale jakoś tak czuję, że będzie dobrze, że damy radę. W końcu już po raz drugi zostaję mamą i wiem już o wiele więcej niż za pierwszym razem.

ciasto z rabarbarem

Zanim się pojawisz, piekę domowe ciasto z rabarbarem. Mówią, że już powoli kończy się na niego sezon. Korzystajcie więc i w swoich domach też upichćcie rabarbarowe ciacha, póki jeszcze jest, czerwony i lekko kwaśny.

Domowe, puszyste ciasto z rabarbarem

Zanim się pojawisz i wywrócisz, wcale nie złośliwie, moją codzienną rutynę do góry nogami, siedzę w ciszy i łapię promienie słońca na balkonie. Jem domowe… Moje chwile Zanim się pojawisz, piekę ciasto z rabarbarem European Wydrukuj
Porcje: Blaszka 20x20 Czas przygotowania: Czas pieczenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 120 ml oleju rzepakowego (10 łyżek)
  • 250 g zwykłej mąki
  • 100 g naturalnego jogurtu (gęstego, np typu greckiego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łodyg rabarbaru

Przepis

Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder i żółtka. Do masy dodać żółtka i olej, delikatnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, ostrożnie i krótko zmiksować (tyle by składniki się dobrze wymieszały).

Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w drobne paseczki.

Blachę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią gotową masę. Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar, delikatnie wciskając go w masę.

Ciasto piec przez około pół godziny w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika, gdy zacznie się rumienić.

Ostudzone ciasto można przyprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Uwagi

Blaszka może być trochę większa, ciasto będzie po prostu niższe. Jeśli nie lubisz lub nie możesz dostać rabarbaru, użyj innych sezonowych owoców. Ciasto jest równie pyszne z truskawkami!

Przepis prosty, składniki łatwo dostępne, zwyczajne, bez udziwnień. Ciasto pyszne i nieodchudzone.  Z mąki, cukru i oleju.  Domowe, pachnące, puszyste. Do kawy w letnie popołudnie idealne. Nie zawsze wszystko musi być fit, zdrowe i dietetyczne.

 

Zanim się pojawisz, odpocznę i zdrzemnę się chociaż na chwilę. Później czekają nas piękne dni wspólne i noce nieprzespane…

Zobacz również:

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam się Polityka prywatności